Lykkepiller, virker de i praksis?

Livet med LykkepillerEn svær, vedvarende depression vil meget ofte medføre, at man får tilbudt lykkepiller som en del af behandlingen.

Lægen ser det som en mulighed for at hjælpe dig ud af den depressive periode i dit liv og gøre det lettere for dig at leve med det, der har gjort dig depressiv.

Hvordan opleves det at få lykkepiller?

Det er naturligvis meget forskelligt, alt efter årsagen til, at de er ordineret, men som udgangspunkt vil langt de fleste opleve noget i retning af:

  • Humøret bliver lagt i lås – der vil med andre ord ikke være udsving hverken op eller ned; dit humør bliver langt mere stabilt i midten.

  • Det opleves af mange som at være i en slags “osteklokke”, hvor der ingen glæde er, men dog heller ikke så meget sorg og nedtrykthed.

  • At vinde 12 millioner i lotto vil i kiosken blive mødt med: “Nå, jamen det er da fint nok” – altså, der er ingen mulighed for at peake på noget vildt positivt og på samme måde med noget vildt negativt i livet.

Man bliver lagt i midten og kan leve bedre videre, men mangler dog glæden ved alt.

Hvem kan medicinen gavne?

Når en depression er livstruende eller så kraftig, at man som person går helt ned og slet ikke kan noget som helst, ja, så vil det være bedre at komme retur til en sindstilstand, hvor man er placeret i midten uden sorg og glæde – låst fast i midten.

Men også personer, der har brug for et spark i røven – Et psykisk boost, der får dem i gang igen.

Trappe ind og ud

Da SSRI-pillerne kom på markedet, blev lægerne ikke informeret om, at der kunne være stærke reaktioner de første tre uger, og endnu mere ved “at trappe ud”.

Derfor blev mange patienter i starten af år 2000 sat på høj dosis af lykkepiller fra den ene dag til den anden, og de fik voldsomme bivirkninger.

De blev enormt svimle, søvnige, fik kvalme, tankemylder og alt muligt andet, som gjorde, at mange stoppede med behandlingen, før den egentlig begyndte at virke (ca. tre uger).

Lægerne fik bedre erfaring på området i løbet af ca. to år og fandt det bedst at indtrappe patienterne på lykkepillerne, så de bedre tolererede bivirkningerne og rent faktisk oplevede den ønskede virkning.

Når et behandlingsforløb med SSRI har haft sin gang, og patienten skal tilbage til et nyt forløb uden medicin, ja, så har det vist sig, at det er enormt vigtigt at udfase behandlingen roligt, så hjernen kan nå at følge med.

Stoppes et forløb fra dag til dag, vil borgeren opleve voldsomme reaktioner fra kroppen.

De forskellige typer af piller

Da de kom frem, kom der i løbet af få år flere forskellige piller, der kunne påvirke både serotonin- og noradrenalinniveauet i hjernen og muligvis på den måde skabe mere glæde – eller i det mindste mindre sorg/depression hos borgeren.

Der er i dag mulighed for både almindelige piller og depot-piller, hvor medicinen udskilles løbende over dagen (ofte med enorme gastriske bivirkninger – luft i maven).

De fleste lykkepiller påvirker både noradrenalin og serotonin; en enkelt producent har lavet en pille, der kun påvirker serotonin, men den er aldrig blevet en succes.

Virker pillerne overhovedet?

Der er ingen tvivl om, at de har en effekt, men om de så har den effekt, som den enkelte borger efterspørger, ja, det er forskelligt – men de har også voldsomme bivirkninger.

Det er med andre ord ikke en pille, man som sådan bare tager og oplever en positiv effekt af.

Der vil ofte være et forløb med afprøvning af forskellige typer af lykkepiller, hvor der opleves voldsomme bivirkninger, som dog aftager med tiden (efter ca. tre uger).

Det er nemlig lidt forskelligt, hvordan din krop responderer på medicinen, og derfor måler man koncentrationen i blodet for at finde den helt rigtige dosis til netop dig.

Hele forløbet med “at trappe ind” på en lykkepille, tjek af niveau i blodet og regulering – måske overgang til et andet produkt, ja, måske flere gange (med voldsomme bivirkninger) – kan gøre forløbet til en enorm prøvelse, hvor mange falder fra og giver op.

De hopper simpelthen fra og afslutter ikke det igangsatte forløb.

Her er det vigtigt at forstå vigtigheden af at blive i forløbet (medicinen skal have tid til at virke).

Skift af lykkepiller – bivirkninger og ophørssymptomer

Ofte vil en psykiater afprøve flere forskellige typer af medicin på dig, både for at se, hvordan virkningen er, men også for at se, hvordan du tolererer medicinen (bivirkninger).

Når du som patient bliver afprøvet på forskellige typer af antidepressiv SSRI-medicin, vil du både have ophørssymptomer og opstarts-bivirkninger fra den nye medicin på samme tid.

Det betyder naturligvis, at du har det ganske forfærdeligt.

Du får både ophørsbivirkninger/symptomer fra den tidligere medicin og opstarts-bivirkninger fra den nye type.

I den perfekte verden, ja, der havde vi tid nok til at udfase medicinen og vente en tid for derefter at begynde stille og roligt med at indfase ny medicin.

Men det er der desværre ikke forståelse for i vores verden, og derfor bliver man rykket hurtigt ud og ind – man får det helt fantastisk dårligt.

Når den rigtige medicin er fundet

Når du har været igennem det lange forløb med forskellige typer af medicin, så vil du teoretisk ende med den type medicin, der kan hjælpe dig bedst.

Her er det vigtigt ikke blot at acceptere medicinen og leve med den resten af livet – nej, du bør læse på nettet om andres oplevelser med den samme medicin, hvilke bivirkninger de oplever, og om de har fundet måder at leve med dem på.

Der kan være voldsomme bivirkninger, som andre har fundet en løsning på (og som din læge ikke kender).

Eksempel:

En klient fik en helt normal dosis af et velkendt og anerkendt produkt inden for SSRI-genren.

Patienten havde klaget til sin praktiserende læge over urolige ben ved indsovning.

Det medførte, at patienten fire ud af syv dage ikke fik sovet ret meget, fordi der var urolige ben (spjæt).

Lægen kunne ikke hjælpe og havde ikke andet at sige end: “Det lyder trælst.”

Som det jo i Danmark er meget typisk, ved den praktiserende læge ikke ret meget om noget som helst; de har en enormt bred viden og ikke tid til at sætte sig ind i specifikke, underlige, atypiske lidelser.

Lægerne kan 3.000 ting, og det er det, de kan; kommer du med noget, som ligger ud over de 3.000 ting, ja, så kan de ikke hjælpe – det er ikke noget med: “Det vil jeg undersøge og give dig en ny tid.”

Kendte bivirkninger ved SSRI

Klienten fandt selv svaret online ved at søge på medicinen og bivirkninger; her var der et helt forum, der kun handlede om netop bivirkningerne ved produktet, og at det hos alle var: spjæt i benene (RLS).

De tre minutters surfing kunne en almen praktiserende læge altså ikke få tid til – du er her alene.

Forvent med andre ord ikke, at din læge har informationer om den slags – det har de slet ikke tid til.

Livet med den  rigtige medicin

Når den rette kombination af dosis og type lykkepille (måske endda en kombination af to forskellige) er fundet, står patienten tilbage med den bedst mulige løsning.

Livet fremadrettet vil dog ofte stadig indebære at håndtere de bivirkninger, medicinen giver, samtidig med at man forsøger at leve et “normalt” liv med arbejde og familie.

I mange tilfælde vil medicinens positive effekt overstige bivirkningerne, hvilket samlet set kan give patienten en bedre livskvalitet.

Husk: Hjernen og sindet ændrer sig over tid

Forestil dig selv om 15 år – mon ikke både din fysik og psyke har forandret sig?

Måske er de udfordringer, der engang gav dig stress eller depression, forsvundet ud af dit liv, og du er måske helt tilbage på et niveau, hvor du kan tage et normalt job og fungere uden medicin.

Det kræver både fysisk og psykisk heling for at vende tilbage til en “normal” tilstand.

Bliver man rask af at tage piller?

Som beskrevet ovenfor ændrer både kroppen og sindet sig over tid, og mange oplever, at de med tiden vender helt tilbage til deres tidligere jeg – 100% som før det, der udløste deres stress eller depression.

Det er dog vigtigt at forstå, at lykkepiller sjældent er hele løsningen. Deres effekt er ofte begrænset – måske hjælper de dig 25% af vejen. Resten kræver din egen indsats.

Lykkepiller kan altså støtte dig på din vej, men du bliver ikke automatisk rask eller fyldt med energi, blot fordi du tager medicinen. Arbejdet med at ændre din livssituation, bearbejde årsagerne til depressionen og opbygge nye vaner er en lige så vigtig del af processen.